Iedere dinsdag is het een gezellige drukte in Huis van Vrede in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Zeker in het kleine atelier van Elmarie is het juist op dinsdagen een komen en gaan van mensen, die van haar willen leren hoe ze textiel kunnen verwerken tot handige tassen, leuke etuitjes of kussenhoezen. Stoffen en fournituren zijn voorhanden, evenals naaimachines op trolleys die eventueel mee kunnen worden genomen naar de grote zaal. Een productieve leeromgeving waar kennis, vaardigheden en verhalen worden uitgewisseld.

wie komen er naar het naaiatelier?

De meeste mannen en vrouwen die hier komen zijn asielzoekers of anderszins nieuwkomer in Nederland. Vaak zijn ze in afwachting van hun procedures om een status in Nederland te krijgen. Om die tijd door te komen en tegelijkertijd bij te leren, is de cursus in het leven geroepen. Maar er zijn ook mensen uit de buurt of kerkgangers van Huis van Vrede, die zelf hun kleren of spulletjes willen leren maken, die aansluiten. Sommige mensen die hier regelmatig komen, zijn kleermaker van beroep geweest in het land van herkomst. Voor hen is het een mooie gelegenheid om hun vak weer op te pakken en te laten zien wat ze kunnen.

Wat wordt er gemaakt in het naaiatelier?

Omdat er op verschillende niveau’s wordt gewerkt, zijn er verschillende projecten: Etuis, kleine tasjes, kussenhoezen, schorten en stevige tassen zijn goede leerobjecten. In overleg met Elmarie kiest de deelnemer een project. Er zijn o.a. prachtige Tree Cat-stoffen beschikbaar van Da GamaTextiles uit Zuid-Afrika. Omdat Elmarie o.a. gespecialiseerd is in het bedrukken van stoffen, krijgen veel producten een unieke print mee.

 

Lees hier over de trouwjurk die Parvaneh maakte in Iran...

Kan ik iets kopen uit het naaiatelier?

De spullen die in het naaiatelier worden gemaakt, zijn te koop. Er is een verkooppunt in het atelier zelf op de Van Kleffenslaan 1 in Utrecht. Huis van Vrede is heel vaak open, dus kom gerust een keertje langs!  Speciaal voor de actieweek van het Christelijke Boek gaan we op tour met Mirjam van der Vegt. Daarvoor hebben we een speciale pop-up-winkel gemaakt.  Daarnaast is het ook mogelijk om maatwerk te bestellen. Bijvoorbeeld kussens voor op je bank, tassen of kleding (in overleg).

info@hetnaaiatelier.com

06-14903646 (Elmarie)

 

Giften: NL56 INGB 0006 1942 08

t.n.v. Stichting UMA (ANBI) o.v.v. Het Naaiatelier

Webdesign & Fotografie: Frouckje van der Wal